Problematični krediti će rasti

BEOGRAD, 27. februara 2012. (Beta) - Problematični krediti u Srbiji i regionu će najverovatnije nastaviti da rastu ako države ne preduzmu mere koje će i bankama i dužnicima omogućiti da brže reše pitanje duga, ocenila je regionalna menadžerka za investicione uslove u Medjunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC) Lisa Kestner.

Ona je preporučila da se ubrza stečajni postupak i omogući da se potraživanjem duga bave vansudske institucije zbog dužine trajanja sudskog procesa, preneo je portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

Srbija je sa učešćem od 18,8 odsto problematičnih kredita u ukupno odobrenim pozajmicama banaka, lider u regionu, odmah iza Crne Gore u kojoj to učešće iznosi 21 odsto, pokazuju podaci MMF-a.

Prema definiciji Narodne banke Srbije, problematični krediti su oni čiji korisnik kasni u otplati kamate ili glavnice više od 90 dana od datuma dospeća.

Kestenrova je ocenila da bankarskom sistemu Srbije ne preti finansijska kriza budući i da banke imaju dovoljno kapitala da pokriju eventualne gubitke.

Pogledajte još