Džoni Štulić o najvećoj pljački u istoriji rokenrola

Džoni od ove kuće, koja je osamdesetih godina pod imenom"„Jugoton“ objavila sve albume njegove grupe „Azra“, traži 25 miliona evra.

U ekskluzivnoj izjavi za „Blic“ Džoni na pitanje zašto je baš sada odlučio da traži novac od kuće s kojom je u sporu više od 25 godina, kaže da to nije uradio samo zbog novca.

- To je priča koju i vrane krovu znaju, jer sve traje već 25 godina. Ne radi se samo o novcu, nego da se vidi u čemu je fazon. Najgore u svemu je što oni prodaju moja autorska prava, a to je isto kao da su ti ukrali identitet i plaćaju tvojom karticom svoje račune. Kao da su te prodali u roblje - ogorčen je Štulić.

On od „Kroacija rekords“ potražuje novac još iz vremena bivše države (i to 12 miliona evra), i bar još toliko za period posle završetka rata (od 1995. godine).

Štulić optužuje Zamp (hrvatska verzija Sokoja, službe za zaštitu autorskih prava) da ilegalno prodaje autorska prava na njegovu muziku. Legendarni muzičar kaže da ga je pre deset godina zvala predstavnica Zampa i rekla mu da na ime autorskih prava može da podigne nadoknadu od oko 2.000 maraka.

- Ne volim kad mi na temelju ukradenih točkova svojataju i auto. Nikome ja nisam prodao ništa - izričit je Štulić.

On kaže da dve hiljade maraka koje su mu ponuđene ne može da shvati ozbiljno i da nema nameru da ih „ozakoni legalnim poslovanjem sa njima“.

Računica do koje je on došao mnogo je ozbiljnija, a ceo slučaj Štulić je nazvao „najvećom pljačkom u istoriji rokenrola“.

- „Kroacija rekords“ i dalje ilegalno prodaje moje pesme za velike pare (takođe i onlajn preko Amazona, Ajtjunsa, I-mjuzik itd.) Do 1990. godine potražujem 12 miliona evra, zatim dvadesetogodišnje kamate na 12 miliona, plus prevara, krađa kopirajta i bezočnu eksploataciju zadnjih dvadeset godina. To se ne oprašta - kaže Džoni.

Pogledajte još