EU pomaže socijalnu inkluziju izbeglica

BEOGRAD, 28. februara 2012. (Beta) - Evropska unija (EU) uručila je u utorak u Beogradu 2,6 miliona evra bespovratne pomoći za projekte 25 opština u Srbiji za socijalno uključivanje izbeglih i interno raseljenih lica.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je u Palati Srbija na dodeli sertifikata predstavnicima opština čiji projekti su izabrani za finansiranje da je EU "ponosna" što je mogla da pomogne Srbiji u napretku koji je ostvarila poslednjih godina.

Komentarišući da se očekuje odluka šefova diplomatija EU o dodeli statusa kandidata Srbiji, on je naglasio da je status kandidata samo jedan korak, a da EU želi da učini mnogo više za Srbiju.

Navodeći da su izbeglice i interno raseljeni "veoma ranjiva kategorija", Dežer je naveo da je krajnji cilj zatvaranje kolektivnih centara kojih još uvek ima u Srbiji, dok je srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić dodao da još uvek 3.500 ljudi živi u 41 kolektivnom centru.

Ljajić je podsetio da u Srbiji još ima 74.500 izbeglica i više od 200.000 interno raseljenih lica.

"Srbija je 13. zemlja u svetu i prva u Evropi po broju izbeglica i interno raseljenih lica... Zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice, medjunarodnim donatorima i EU napravili smo poslednjih godina značajan korak u zbrinjavanju izbeglica", rekao je Ljajić.

Pogledajte još