Skupština potvrdila novo zaduživanje Srbije

BEOGRAD, 29. februara 2012. (Beta) - Skupština Srbije završila je u sredu vanrednu sednicu potvrdjivanjem više sporazuma kojima je predvidjeno novo zaduživanje od oko 1,3 milijarde evra, medju kojima je i davanje garancije za zaduživanje "Galenike", "Jat ervejza" i Termoelektrane "Kostolac B".

Kredit od 70 miliona evra namenjen je za refinansiranje kratkoročnih finansijskih obaveza farmaceutske kompanije "Galenika". Kredit za "Galeniku" po 10 miliona evra obezbediće "Sosijete Ženeral banka" Srbija i "Erste GCIB fajnans" iz Amsterdama, dok će 30 miliona evra dati "Unikredit banka" Srbija, a 20 miliona evra "AIK banka" iz Niša.

Kredit Komercijalne banke od 10 miliona evra namenjen je za refinasiranje kratkoročnih obaveza "Jat ervejza". Period otplate kredita je tri godine, uključujući godinu dana mirovanja, a nominalna kamatna stopa je tromesečni euribor plus 5,25 odsto godišnje.

Skupština je potvrdila i ugovor o kreditu od 293 miliona dolara za Termoelektranu "Kostolac B" kojim će se finansirati 85 odsto prve faze projekta revitalizacije i gradnje postrojenja za odsumporavanja dimnih gasova na dva bloka termoelektrane "Kostolac B".

Potvrdjen je i sporazum o zajmu izmedju Srbije i Azerbejdžana za finansiranje izgradnje deonica Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina.

Skupština je potvrdila i sporazum o davanju garancije za kredit od 35 miliona evra u korist "Hipo Alpe-Adria banke" i "Sosijete Ženeral banke" Srbija za izmirivanje obaveza Gradjevinske direkcije Srbije za izgradnju stambeno-poslovnih objekata na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu.

Pogledajte još