Novac Srbije u nepotrebnoj imovini

BEOGRAD, 1. marta 2012. (Beta) - Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić ocenio je u četvrtak da novca u Srbiji ima i da se nalazi u nepotrebnoj državnoj imovini.

To je imovina koju država moze da proda i da novac upotrebi za razvoj, rekao je Kostić na Velikom forumu menadzera, koji je organizovala Srpska asocijacija menadžera (SAM).

Kostić je ocenio da bi država do potrebnog novca mogla doći i boljom naplatom poreza, ističući da više od 50 odsto ljudi u Srbiji ne plaća porez, dok je više pod 20 odsto, a možda čak i 30 odsto ekonomije u "sivoj zoni".

Predsenik MK grupe je ocenio da privredi problem predstavlja to što je kurs dinara precenjen, navodeći da bi kurs trebalo postepeno dovesti na realan nivo, koji je procenio na 130 do 150 dinara za evro.

Generalni direktor Telekoma Branko Radujko je ocenio da je kompanijama potreban stabilan i predvidiv kurs da bi mogle da prave duoročne planove. "U ovom trenutku pomeranje kursa za jedan dinar Telekomu pravi problem u bilansu za 760 miliona", rekao je on.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić je ocenio da slabljenje kursa poslednjih dana nije zastrašujuće, ističući da je dinar oslabio mnogo manje nego valute koje se nalaze u sličnom režimu.

Pogledajte još