Konjokradice

Godine 1856... Negde na Istoku...

Jakub je mlad čovek, nedavno izbačen iz svoje Kosak jedinice, nakon što mu je ukraden konj. Zajedno s konjem, Jakub gubi i brata Vladimira, koga ubija jedan od konjokradica. Elijas i Roman dvojica su mlađe braće koji preživljavaju živeći u šumi i kradući konje, između ostalog i Jakubovog... Jakub je rešen da povrati svog konja i osveti bratovljevu smrt. "Konjokradice" pripovedaju surovu, isprepletanu priču o okrutnoj osveti, izdaji i ljubavi. 

Centralna tema filma "Konjokradice" (Voleurs de chevaux) jeste osobena veza koja može postojati samo između braće koji na svetu nemaju nikoga, do jedan drugog. Oni su arhetipski likovi, kojima je čast ispred svega, što Miša Vald i potvrđuje: 

- Moji likovi slični su onima iz Kurosavinih filmova, u kojima se osramoćeni bivši samuraji, marginalci i skitnice bore da povrate dostojanstvo. Važnost ovog dostojanstva istaknuta je jednostavnom i svedenom režijom.

Miša Vald je mladi, talentovani belgijski režiser kome su "Konjokradice" prvi igrani film. U svetskim filmskim krugovima proslavio se kratkim filmom iz 2004. godine "Alis i ja" (Alice et Moi), koji je osvojio četiri nagrade, između ostalog i "Small Golden Rail" na Kanskom festivalu iste godine.

Pogledajte još