Mitropolit Simeon bio agent i komunista

SOFIJA/BEOGRAD, 7. marta 2012. (Beta) - Iz arhive Drzavne bezbednosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, saznaje se da je sadašnji mitropolit zapadnoevropski Simeon decenijama bio ne samo tajni agent već i član Komunističke partije, javlja Verska informativna agencija (VIA).

Iz tajnih arhiva saznaje se da je od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve bar njih 11 radilo za tajnu službu, ali je član KP bio samo mitropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica, navodi VIA.

Mitropolit je koristio dva pseudonima, "Hristov" i "Toris", i radio je za Prvo (glavno) odeljenje tajne službe, a u izveštajima, koje je često završavao "s drugarskim pozdravom", u više navrata navodi da je "ponosan" što je član Komunističke partije.

"Ponosan sam što sam član avangarde i socijalističke nam otadžbine - slavne Komunističke partije, za koju radim i za koju živim", stoji u njegovom dopisu Državnoj bezbednosti od 8. septembra 1984.

VIA navodi da je mitropolit Simeon u inostranstvu bio i ispovednik bugarske carske porodice Saksenburg u egzilu.

U špijunskom radu mitropolit je bio veoma vredan, o čemu ima "na tone" materijala. Pored ostalog, kako navodi VIA, davao je podatke i o rutama za bežanje iz Bugarske, preko Turske i Grčke, na Zapad, o kojima je saznavao od sagovornika. Bivša Jugoslavija se povremeno pominje u raznim kontekstima.

Pogledajte još