EK povukla kritikovani spot

BRISEL, 7. marta 2012. (Beta) - Evropska komisija povukla je video spot kojim se promoviše proširenje Evropske unije, posle kritika da je njegov sadržaj ksenofobičan.

U spotu, pod nazivom "Rastemo zajedno", privlačna žena, koja predstavlja mirnu Evropu stoji u napuštenoj hali, u koju potom ulaze trojica preteći raspoloženih boraca - istočnjački majstor borilačkih veština, čovek sa turbanom koji vitla sabljom i crnac koji deluje kao majstor uličnih borbi.

Tada Evropa, odevena u žuto, duboko udahne i umnožava se u krug oko trojice muškaraca. Spot navodi na zaključak da njena smirenost smanjuje agresivnost okoline. Potom svi sede - Evropa na obodu, a trojica napadača unutar kruga. Potom trojica muškaraca nestaju, a žene - svih 12 njih - postaju zvezde sa zastave EU.

Spot se završava porukom "Što nas je više, jači smo", čime se aludira na činjenicu da će EU ove godine dobiti 28. članicu, Hrvatsku, kao i da će u Uniju u budućnosti ući još nekoliko država.

Spot, čije je snimanje koštalo 127.000 evra, bio je namenjen publici starosti od 16 do 24 godine i trebalo je da prikaže proširenje u pozitivnom svetlu, objavljeno je na sajtu Euobserver.com.

Pogledajte još