Đu Đu

Dok se spuštate dorćolskom ulicom Rige od Fere primetićete zastavu Japana. To vas može navesti na pomisao da ste u blizini zgrade ambasade. Nažalost, ovde nećete moći da dobijete vizu, ali ćete zato osetiti bar deo tradicije zemlje izlazećeg Sunca. Restoran "Đu Đu" smešten je u podrumu, tako da će vas sakriti od spoljnog i uvesti u jedan drugačiji svet. Na to će vas, najpre, navesti izgled restorana, dizajniranog u stilu Dalekog istoka. Utisak različitosti potkrepiće tradicionalna japanska muzika.

Kuvari restoran "Đu Đu" mogu vam pripremiti različite specijalitete japanske i korejske kuhinje. Međutim, ukoliko znate za prave dodatke, koji će učiniti da jelo u potpunosti zadovoljava čula, dopustiće vam da i sami učestvujete u spremanju hrane, za šta su predviđeni specijalni gril stolovi. Nemojte se čuditi ako vam konobar ne prilazi - ovde je to osmišljeno malo drugačije. Kada želite nešto, dovoljno je samo da pritisnete dugme na držaču za salvete. Idealno rešenje da se izbegnu nepotrebna pitanja, čekanja ili uzaludno mahanje rukom.

Meni je posebno interesatan, s opisom svakog jela i kratkim objašnjenjem načina na koji se priprema, tako da se oni koji dolaze prvi put ne iznenade zbog specijaliteta koji su naručili. Suši, verovatno najpoznatije jelo japanske kuhinje, zauzima počasno prvo mesto. Ovde možete jesti nigiri i hosomaki suši, po ceni od 100 do 1.350 dinara, koliko košta veliki suši set. Od pohovanih jela ili agemona izdvajaju pohovane gambore, odnosno ebi furai. Ovde se primenjuje i način pripremanja hrane koji su u 16. veku u Japan doneli portugalski misionari. Sve popularnija tempura dostupna je u tri varijante: povrće, gambori ili plodovi mora, sa cenama koje su takođe sasvim pristupačne, od 450 do 900 dinara. Roštilj je podeljen na jakimono i jakiniku, odnosno japanski i korejski. Razne vrste mesa, kao što su juneći biftek, svinjski vrat, lignje, dagnje, kao i povrće, spadaju namirnice koje se pripremaju korejskim metodom, dok će vam za jela pripremljena u japanskoj varijanti, kao što su, recimo, gjuuniku jasaiitame, objašnjenje svakako biti od koristi.

Miso supa, sa ribom i morskim travama, koja je kod Japanaca omiljeni doručak, košta samo 150 dinara i zaslužuje da je probate, jer je lekovita i jedna od najzdravijih na svetu. Kadić Damir, glavni kuvar, kroz svoje specijalitete pokazao nam je koliko je dobro naučio tajne japanske kuhinje od starog učitelja koji je, kaže, bio jedan od retkih Japanaca kada je došao u Beograd. Imali smo prilike da probamo jelo koje mnogi smatraju najfinijim delom japanske kuhinje: sušimi. Sastoji se od tune, orade, lignji, lista, lososa, gambora, kavijara i nezaobilaznog vasabi rena. Znalački servirano i dekorisano povrćem, mamilo je naša čula. Drugo iznenađenje bila je pristupačnost - cena ovog jela je 700 dinara.

Panirani pileći batak u slatko-slanom sosu, uz nezaobilazni pirinač, oduševio nas je specifičnim jakim ukusom, uz koji najbolje ide sake ili kvalitetno belo vino. Da bi doživljaj bio potpun, potrudili smo se da jedemo štapićima. Za kraj su nam preporučili sladoled od zelenog čaja, koji smo teška srca morali da odbijemo - bili smo već dovoljno siti.

Oni kojima je zvuk krčkanja hrane muzika za uši i uvertira za stomak, a nisu im strani specijaliteti Dalekog istoka, neće zaobići restoran "Đu Đu". Pridružiće im se oni koji bi da iznenade svoja čula nečim potpuno drugačijim, a neće izostati ni oni koji žele da provere svoj kulinarski talenat.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još