Botoks devojčice

Francuska senatorka Šantal Žuano (Chantal Jouanno) pokrenula je u Francuskoj raspravu o hiperseksualizaciji dece u današnjem društvu, s posebnim akcentom na medijski tretman devojčica koje na televiziji moraju da izgledaju skoro kao odrasle žene.

Povod za reakciju francuske političarke je modni editorijal objavljen 2010. u francuskom izdanju magazina Vog, u kojem je desetogodišnja djevojčica fotografisana u pozama koje su neki shavatili kao zavodljive. Razlog za reakciju je i izbor za mis u kojem učestvuju devojčice između osam i 12 godina.

Ovako to radi mala mis Sanšajn

(old_image)

Iako senatorka tvrdi kako je ovaj fenomen još uvek marginalan u Francuskoj ona ipak predlaže radikalne mere, kako bi se što pre i efikasnije suzbio proces hiperseksualizacije devojčica.

Šantal predlaže da se zabrane sva takmičenja za mini-mis i da modnim kućama zabrani da uzimaju za zaštitna lica modele mlađe od 16 godina.

Sociolozi i dečji psiholozi, naglašavaju da ovu kompleksnu društvenu problematiku, neće rešiti samo zabrana nošenja visokih potpetica ili ruža za usne za devojčice, dok se ćuti o čitavom nizu neostvarenih koraka u polnom vaspitavanju mladih.

Pogledajte još