Fikret Abdić na slobodi

ZAGREB, 9. Marta 2012. (Beta) - Iz zatvora u Puli u petak je pušten Fikret Adbić nakon što je odslužio dve trećine 15-godišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina u BiH.

Dugogodišnji čelnik "Agrokomerca" iz Velike Kladuše koji je 1993. godine osnovao "Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu" 2002. je osudjen na 20 godina zatvora zabog ratnih zločina počinjenih u Cazinskoj krajini tokom sukoba sa snagama Armije BiH. Kazna mu je 2005. smanjena na 15 godina.

Ispred zatvora ga je dočekalo više od 3.000 pristalica iz različitih krajeva BiH, ali i iz drugih evropskih zemalja, koji su u Pulu stigli s više od 40 autobusa i više putničkih vozila, izveštavaju lokalni mediji.

Adbić je iz zatvora izašao nešto posle devet časova, a okupljeni su ga dočekali pevajući pesme, medju kojima i "Oj Kladušo, ne treba ti Švabo, tebi evo dolazi Fikret Adbić Babo".

Osudjen je zbog ratnog zločina na području tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne, odnosno da je kao vrhovni zapovednik tzv. narodne odbrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi.

~KIS_zavrsetak~

20120309_66_1_1

Pogledajte još