Ne kači se sa Zohanom

Retke su "svilenkasto meke dlake" na Zohanovoj glavi. Većina ih je hemijski tretirana, suva, mrtva, ispucala... Nedostaje im stilista i nova kozmetika. Zaboli odsustvo smeha i zabave u filmu "Ne kači se sa Zohanom" (You Don't Mess with the Zohan). 

Priča koja ping-ponguje od bizarnog do satiričnog, prepuna je zastarelih fora i prenaglašavanja na svim mogućim pogrešnim mestima, do to mere da se može reći da je Maraja Keri sjajno "odglumila" samu sebe.

U polumraku izlizanog humora, koji još od plakata ne krije da igra isključivo na kartu komičarske popularnost Adama Sendlera, zasvetli svega nekoliko trenutaka.

Najpre "sjaj" gospođe Mimi (sećate se Marajinog filmskog survavanja "Glitter"?) u raznim pozama na Zohanovim grudima, praćeno strofom pomirenja (američke himne, a ne "Touch My Body"), otpevanom pred sukobljenim Izraelcima i Palestincima… Okrutno bi bilo reći bilo šta manje od: izleteše nam leptirići od smeha!

Na sekund zatreperi osmeh i od detinjasto-satiričnog pristupa viševekovnom sukobu daleko od "zemlje neograničenih mogućnosti" u kojoj Pol Mičel pravi magiju od kose, a zakleti neprijatelji sanjaju najlepši "peace, love and happines" san. Ali, to svetlo se brzo ugasi kada zadatak proguta glumačke mogućnosti Adama Sendlera i ostalih izabranika "njegovog reditelja" Denisa Dugana ("Srećko Gilmor", "Big Daddy", "Čak i Leri, brak po meri").

Ovaj film je, u stvari, Adam Sendler! On je Zohan – neuništivi izraelski komandos koji sanja da kose pretvara u umetnička dela, obožava disko, humus i svoje "smrtonosno oružje" u pantalonama. Ali, Sendler je i koscenarista i koproducent ovog filma. Scenaristi Robert Šmigel i omiljeni nam Džud Apatou verovatno su imali zadatak da "Sendlerovu priču" uobliče, isprave pravopisne greške i… najbitnije, upale tu jednu jedinu sijalicu neodoljivog bezobrazluka.

Ako vam ne smeta da gledate ponavljanje jednih istih fora o Zohanovoj muškosti, "svilenkasto mekoj kosi" i Arapima koje ne glume Arapi, već Džon Turturo & ekipa, ako vas opušta "arapski engleski" i otkačeni fizički humor, ako imate strpljenja da čekate tri dobra fazona u priči koja se istroši pre kraja prvog poluvremena, možda ste: 

1) iskreni fan Adama Sendlera, odan čak i kada on nije u najboljem izdanju;
2) sretna osoba, oslobođena problema zahtevnih facijalnih mišića u bioskopu;
3) Maraja Keri;
4) ... (slobodno dopišite sami). 

Katarina Milovanović

Pogledajte još