DS ima veće šanse da formira vladu

BEOGRAD, 13. marta 2012. (Beta) - Analitičar Jovo Bakić ocenio je u utorak da Demokratska stranka (DS) ima veće šanse od Srpske napredne stranke (SNS) da sastavi Vladu Srbije nakon izbora, kao i da će sve zavisiti od procentualne razlike izbornih rezultata medju strankama.

"DS ima veće šanse od SNS-a da sastavi buduću vladu, a zavisiće dosta od razlike medju strankama. Matematički će SNS-u biti teško, jer ne mogu sa Srpskom radikalnom strankom (SRS), pa će morati da idu sa Demokratskom strankom Srbije (DSS), ali bi im bio potreban još neko", rekao je Bakić agenciji Beta.

On je ocenio i da ukoliko DSS ostane na poziciji evroskeptičnih da bi koalicija naprednjaka sa njima "najverovatnije bila mrtvorodjenče".

SNS-u je jedina šansa da ukoliko budu znatno jači od DS nakon izbora udju u koaliciju sa Liberalnodemokratskom partijom (LDP) i G17, pod uslovom da oni dobro prodju na izborima, dodao je Bakić.

Prema njegovim rečima, glavne teme stranaka u predizbornoj kampanji biće vezane za EU, Kosovo i životni standard, a nadovezivaće se, kako je kazao, kriminal i korupcija.

"Naravno različite stranke će naglašavati različite stvari. Opozicija će napadati vlast zbog izuzetno visoke stope nezaposlenosti, a vlast će pretpostavljam da se hvali rezultatom u polju borbe protiv kriminala i oko toga će se lomiti koplja", naveo je on.

Pogledajte još