Aukcija stvari Gintera Saksa

LONDON, 13. marta 2012. (Beta-AFP) - Lična kolekcija bivšeg nemačkog plejboja i velikog ljubitelja umetnosti Gintera Saksa, koja uključuje i dela vezana za njegovu bivšu suprugu Brižit Bardo, biće prodata na aukciji u Londonu 22. i 23. maja.

Medju 300 ponudjenih dela je i portret glumice koji je napravio Endi Vorhol. Saks je naručio tu sliku od umetnika 1974. godine, odnosno pet godina nakon razvoda sa francuskom zvezdom. Delo je procenjeno na četiri miliona funti (4,8 miliona evra), navela je aukcijska kuća Sotbi koja organizuje prodaju.

Tu je uključena i fotografija koju je napravio Ričard Avedon iz 1959. na osnovu čije je Vorhol napravio svoju sliku. Fotografija je procenjena na sumu izmedju 40.000 i 60.000 funti.

Saks je treći od četiri muža slavne BB, a venčali su se 1966. godine, kada je ona bila neprikosnovena ikona francuskog filma. Saks je iz helikoptera bacio stotine crvenih ruža na kuću glumice u San Tropeu, nekoliko sati posle njihovog prvog susreta.

Nemački mediji su ga zvali "jedinim i jedinstvenim nemačkim plejbojem". Saks se ubio prošle godine u 78-oj godini pošto je oboleo od A l c h aj m e r a.

Pogledajte još