fbpx

Renoviran deo Narodne biblioteke

BEOGRAD, 16. septembar 2008. (FoNet) - U okviru rekonstrukcije enterijera Narodne biblioteke Srbije, za koju je iz sredstava Nacionalnog investicionog plana(NIP) izdvojeno oko 220 miliona dinara, renovirana je laboratorija za konzervaciju, koja je danas otvorena, izjavio je danas upravnik Narodne biblioteke Sreten Ugričić.

Prema rečima Ugričića, renoviranje prostorija i osavremenjivanje opreme laboratorije poboljšaće zaštitu pisanih spomenika kulture i bibliotečke građe.

Sledeći su radovi na infrastrukturi i instalacijama drugih delova enterijera biblioteke.

"Prvi deo uređenja korisničkog dela enterijera je pri kraju, drugi deo posla na instalacijama treba da počne i nadamo se da će svih 220 miliona dinara predviđenih za 2007. i 2008. godinu biti utrošeno na kompletnu restauraciju zgrade biblioteke", rekla je ministar za NIP Verica Kalanović.

"Ovo je ohrabrenje za zaštitu pisanog bogatstva koje postoji u našim bibliotekama, jer će u ovu laboratoriju dolaziti pisani spomenici i dokumenti koji će ostajati za budućnost", izjavio je ministar kulture Nebojša Bradić obilazeći novootvoreno konzervatorsko odeljenje Narodne biblioteke.

"Važno je da biblioteka ima sledeću fazu digitalizacije, prevođenje u druge forme i formate, što će omogućiti bolju komunikaciju" , rekao je Bradić i dodao da je čuvanje i zaštita obaveza nacionalne biblioteke u kojoj se nalazi tri četvrtine pisanog blaga.

Upitan da prokomentariše oglašavanje Vlade Srbije povodom vraćanja u prodaju knjige "Dragulj Medine", ministar kulture je rekao da u Srbiji ne postiji cenzura, da postoji legitimno izdavačko pravo, a da se Vlada oglasila zbog mogućih određenih političkih implikacija.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.