Beograd Air Show 2008.

Dana 27. septembra na Kalemegdanu u Beogradu održaće se veliki aeromiting koji do sada na tom mestu nije još viđen. Predprogram počinje u 11,30. Aeromiting počinje tačno u podne i traje do 14,00. Cilj manifestacije je da obogatiti našu turističku ponudu i pruži užitak ljubiteljima vazduhoplovstva.

Mesto održavanja je beogradska tvrđava koja je ukras Beograda, ali u isto vreme ima i bogatu tradiciju aeromitinga. Naime, na ovom nestu aeromitinzi su se održavali i pre 90 godina.

Na aeromitingu će učestvovati kompletno srpsko vazduhoplovstvo. Predstavnici sportskog saveza biće padobranci, piloti ultralakih aviona, motornih zmajeva i paraglajdera. „JAT Airways” će predstaviti piloti pilotske akademije, privredne avijacije i piloti velikih saobraćajnih aviona „JAT Airways”-a. Poslovnu i školsku avijaciju predstaviće kompanije „Pelikan Airways”, „Air Pink” i „Prince Aviation”. Svoje učešće uzeće i kompanija „Aviogenex internacional CG”. Program će obogatiti Vojni avioni MIG 29, Orao, Super galeb i helikopter Gazela. MUP će nastupiti sa svojom helikopterskom jedinicom. Za kraj nastupiće akro-grupa „Zvezde“.

Očekuje se učešće preko 40 letilica, na kojima će tačke izvoditi blizu 60 pilota i padobranaca u kvalitetnom dvosatnom programu.

Organizator manifestacije je Vazduhoplovno društvo „Sveti Arhangel Gavrilo“, koje je osnovano krajem 2003. godine, a članovi Društva su piloti JAT-a, vojni i sportski piloti.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo Ekonomije i regionalnog razvoja a takođe Vojska Srbije i JAT Airways.

Gledaoci mogu da prate program sa kalemegdanske tvrđave i to na gornjoj terasi od „Pobednika“ do Opservatorije i donjem delu zidina prema Nebojšinoj kuli gde će padobranci vršiti doskoke. Osim na ove dve lokacije ozvučenje će biti postavljeno i prekoputa Save na novobeogradskoj strani ušća.

Pogledajte još