Ljubav i drugi zločini

Film Stefana Arsenijejevića "Ljubav i drugi zločini" premijerno je prikazan u Sava centru, a glavne role u ovoj ljubavnoj priči tumače Anica Dobra, Vuk Kostić, Milena Dravić i Feđa Stojanović.

Radnja filma smeštena je u novobeogradskim blokovima, delu grada zamišljenom kao naselje budućnosti, sa tezgama, kioscima i lokalnim reketašima. Centralna tema govori o vremenu u kojem živimo, dubokim ožiljicima u nama i prostoru oko nas, ali i ljubavi. Anica (Anica Dobra) je žena u tridesetim godinama nezadovoljna svojim životom, koja odlučuje da ukrade novac iz obližnjeg solarijuma i pobegne iz zemlje. 

Film prati njen poslednji dan, od jutra do večeri. Ona se oprašta sa ljudima, čini sitne osvete o kojima je maštala, govori ono što je oduvek želela i poklanja stvari koje ne može sa sobom da ponese. Kroz jedan njen dan sklapamo sliku celog života. Sve bi manje-više išlo po planu da joj tog istog dana Stanislav (Vuk Kostić), mladić iz kraja deset godina mlađi od nje, ne izjavi ljubav. Anica počinje da se pita - šta ako je to ljubav njenog života? Stanislava ubija lokalna banda, a Anica ne znajući to, seda u avion i napušta zemlju.

Iako crvenog tepiha nije bilo, kažu, zbog lošeg vremena, publika nije ostala uskraćena za poklon glumaca. Najveći aplauz bio je upućen Anici Dobri i Vuku Kostiću, koje su iz publike bodrile kolege Iva Štrljić, Viktor Savić, Bane Trifunović, Katarina Radivojević, Mima Karadžić… U filmu igraju i Zoran Cvijanović, Anita Mančić, Ivan Jevtović, Josif Tatić, Igor Pervić...

Film "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića ušao je u uži izbor za nagradu Evropske filmske akademije. Ove godine tu su se našla 44 filma iz 27 zemalja. Svečana ceremonija dodele nagrada biće u Kopenhagenu, 6. decembra. Od svetske premijere na ovogodišnjem Berlinskom festivalu, film "Ljubav i drugi zločini" dobio je niz međunarodnih i domaćih priznanja. Stefan Arsenijević je dobitnik nagrade Evropske filmske akademije 2003. godine za kratki film "(A)torzija".

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još