Doktori kažu: Od piva je gotiva!

Vino od pamtiveka uživa status prefinjenog pića koje se ispija u posebnim svečanim ili intimnim trenucima, bilo da se radi o romantičnoj večeri u skupom restoranu ili zdravici na kraljevskom dvoru, dok se na pivo gleda kao na jednostavno piće u kojem uživa običan, priprost anrod. Međutim, nova istraživanja pokazuju da osim što je omiljeni napitak brojnih navijača, pivo ima ozbiljne blagotvorne efekte na ljudsko zdravlje.

Pivo pomaže kosi, koži i noktima, pegla bore...

"Ako se pivo pije umereno, a to znači ne više od pola litra dnevno, ono ima širi spektar pozitivnih učinaka na zdravlje nego vino", kaže dr Džordž Filiskrik sa Instituta za pivarstvo i destilaciju, a prenosi "Metroportal".

Ne vjerujete? U proseku, 500 mlilitara piva sadrži 180 kalorija, a velika čaša crvenog vina od 250 mililitara, ima 160 kalorija, a oba alkoholna pića po pravilu ne sadrže masnoće. Saavim bi logično bilo da se onda upitamo "Pa zašto onda postoji naziv pivski stomak?".

"Čaša vina ima više kalorija od čaše piva. Za pivski trbuh je kriv stil života, a ne konzumiranje piva", objašnjava dr. Filiskrik .

Pivo je bolje od vode, donekle

Svima nam je poznato da velika količina alkohola uzrokuje dehidrataciju, ali španski naučnici su utvrdili da je, verovali ili ne, pivo bolje od vode u nadoknađivanju izgubljene tećnosti u telu. Naime, naučnici sa Univerziteta u Granadi su proučavali 40 studenata od kojih je polovina pila vodu, a drugi deo je pio pivo nakon vjžbanja na nesnosnoj vrućini.

Rezultati su pokazali ne samo da su mehurići ugljen-dioksida suzbili žed kod studenata već su pojačali apsorpciju vode, a ugljenihidrati iz piva su nadomestili deo izgubljene energije.

Pivo je prepuno hranjivim materijama, sadrži so, šećere, kalcijum, te kompleks B vitamina - pogotovo riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6), folnu kiselinu i kobalamin (B12) - koji su telu neophodni za obnavljanje energije i regeneraciju mišića nakon fizičkih napora.

Pivo jača kosti

Pivo se pravi od ječma koji je bogat silicijumom koji je od presudne važnosti za čvrstoću vezivnog tkiva i gustoću kostiju. Ne postoji propisana univerzalna doza silicijuma ali se lekari slažu kako bi svakodnevno trebalo uneti oko 30 miligrama. Kolicina silicijuma u pivu dramatično oscilira krećući se od 6.4 pa sve do 56.5 miligrama po litru.

"Pivo ima dvostruki pozitivni učinak na zdravlje - mala količina etanola sprečava gubitak koštanog tkiva, a silicijum pojačava brzinu i kvalitet formiranja novih kosti", objašnjava Džonatan Pauel, profesor na Kembridžu.

Pivo poboljšava probavu

Jedna krigla piva sadrži od 10 do 30 odsto dnevne potrebe za vlaknima koja su nužna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna se u crevima razgraduju i formiraju probiotike koji podstičuu rast kolonija zdravih i korisnih bakterija.

"Istraživanja su pokazala da male količine alkohola, uključujući pivo, jačaju apetit i podstiču probavu kod starijih osoba", kaže Čarls Bamfort, profesor sa Univerziteta u Kaliforniji.

Druga istraživanja su pokazala da umereno ali svakodnevno konzumiranje piva, koje zbog alkohola ima blaga antibakterijska svojstva, sprečava rast bakterija odgovornih za čir na želucu, a hmelj probavu čini efikasnijom.

Bezalkoholno pivo je dobro za majke

Iako mnogi ljudi zaziru od bezalkoholnog piva jer nema, naravno, alkohola, ono i dalje sadrži sve korisne minerale i vitamine, a jedna španska studija je pokazala kako je ono dobro za dojilje. Naime, naučnici su mesec dana pratili dve grupe od 20 novopečenih majki, a pritom su jedne svaki dan konzumirale bezalkoholno pivo dok su druge apstinirale.

Rezultati su bili neveroatni: majke koje su pile pivo imale su značajno više antioksidanasa u mleku.

U svakom slučaju, bilo pivo dobro ili ne, ono je alkoholno piće, a kao takvo u preteranim količinama ne donosi ništa dobro. Stoga umereno uživajte u njemu i ne zaboravite da pijani ni slučajno ne sedate za volan.

Pogledajte još