Da se preispita minimalna cena rada

BEOGRAD, 17. marta 2012. (Beta) - Unija poslodavaca Srbije zatražila je u ponedeljak preispitivanje minimalne cene rada koja je sa 102 povećana na 115 dinara po satu jer privreda nema novca za to i najavila mogućnost povlačenja iz kolektivnog ugovora.

Na konferenciji za novinare Unije u Beogradu, na kojoj su se pojavili predstavnici sidnikata Nezavisnost i Saveza samostalnog sindikata Srbije, sindikalci su tvrdili da je sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je doneta odluka o novoj minimalnoj ceni rada regularna i da ne postoji mogućnost da se održi nova sednica tog tela sa istom tačkom.

"Sednica je regularno završena bez ikakavih primedbi, a njoj je predsedavao (predsednik UPS Nebojša) Atanacković", kazao je Branislav Čanak iz sindikata "Nezavisnost".

Najavu povlačenja Unije iz kolektivnog ugovora predstavnici sindikata su ocenili kao pretnju, što je Unija negirala.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kazao je da je odluka o povećanju minimalne cene rada doneta suprotno Poslovniku i poručio sindikatima da organizuju svoju konferenciju za novinare.

Atanacković je kazao da je Unija prihvatila minimalnu cenu rada na osnovu podataka koje je saopštio predstavnik Ministarstva finansija, a za koje je naveo da nisu bili tačni.

Dragan Marković iz Unije je ocenio da Vlada Srbije vrši pritisak na privredu da se pomogne radnicima a da, uprkos obećanjima, nije donela nijednu konkretnu meru pomoći privredi.

Pogledajte još