Tunis obeležava Dan nezavisnosti

TUNIS, 20. marta 2012. (Beta-AFP) - Predsednik Tunisa Monsef Marzuki pozvao je u utorak sve gradjane da žive zajedno i pored medjusobnih razlika.

"Neka ovaj praznik bude prilika da promislimo o našim odnosima, da živimo s našim razlikama i uprkos našim razlikama", rekao je Marzuki povodom Dana nezavisnosti Tunisa.

Tuniski predsednik je istakao da "nacionalno jedinstvo ne može potrajati ako je izgradjeno na nerazumevanju, mržnji i podelama".

"U ime tuniske države, izvinjavam se svim Tunišanima koji su doživeli nepravdu zbog svojih ideja i uverenja od sticanja nezavisnosti do danas", rekao je Marzuki.

On je pomenuo rivalstvo izmedju Habiba Burgibe, koji je došao na čelo vlade i uništio opoziciju Salaha Ben Jusefa da bi 1957. godine proglasio republiku. Ben Jusef ubijen je 1961. godine.

Tunis obeležava 56. godišnjicu nezavisnosti nakon 75 godina francuskog protektorata. Taj praznik se obeležava u veoma osetljivom trenutku, uz sve veće tenzije izmedju "islamista" i "modernista" koji se sukobljavaju po pitanju identiteta zemlje.

Pogledajte još