Bizoni se vraćaju na Divlji zapad

BILINGS, Montana, 20. marta 2012. (Beta-AP) - Bizoni, životinje koje su gotovo istrebljene u Severnoj Americi u doba Divljeg zapada, sada su tamo vraćene - preseljenjem 64 primerka iz nacionalnog parka Jelouston na područje indijanskog rezervata Fort Pek u Dakoti.

Preseljenje je, kako javlja Asošiejted pres, obavljeno u noći izmedju ponedeljka i utorka na osnovu davno zamrznute inicijative da se delovi istorijskog Divljeg zapada ponovo nasele bizonima.

Njih je tamo bilo nekoliko miliona, dok belci u 19. veku nisu počeli da ih neumereno love.

Bizone je u Fort Peku dočekalo, sevanjem bliceva iz fotoaparata, na desetine Indijanaca, ali nisu sve životinje preživele putovanje od 800 kilometara od Jeloustona do rezervata na severoistoku Dakote - jedan ostareli bizon je uginuo, pa ih je stiglo 63.

Starešine plemena Asiniboan i Sijuks, koji žive u Fort Peku, kažu da dolazak bizona omogućava Indijancima da ožive svoju istorijsku vezu s tim životinjama.

Ministar za unutrašnje poslove SAD Ken Salazar pozdravio je ponovno naseljavanje bizona i rekao da se razmatraju nova preseljenja tih životinja iz Jeloustona u Kolorado, Južnu Dakotu i druge federalne države.

Bizoni će u Fort Peku živeti u ogradjenom prostoru.

Pogledajte još