Poljska protiv diskriminacije nove Evrope

VARSSAVA, 21. marta 2012. (Beta) - Poljska je kritikovala Spoljnu službu Evropske unije na čelu sa Ketrin Ešton zbog toga što, uprkos obećanjima, i dalje diskriminiše diplomate i činovnike iz "nove" Evrope, a od 60 novimenovanih ambasadora EU u svetu, čak 50 je iz starih članica.

Varšava se žali da je Poljska, iako u njoj živi 7,8 odsto stanovnika EU, dobila do sada svega 1,7 odsto ambasada EU, odnosno dve - u Jordanu i Južnoj Koreji.

Tokom godinu dana koliko je na čelu Evropske spoljne službe Ketrin Ešton je imenovala 60 novih evropskih ambasadora, od čega je svega 10 iz novih, postkomunističkih članica Unije.

Medju stalnim predstavnicima kojih ukupno ima do sada 117, nove članice imaju svega 12, što je 10,3 odsto, iako je obećano da će ta kvota biti 20,6 odsto, piše "Djenjik Gazeta pravna" od srede.

Najčešće objašnjenje neuspešnim kandidatima iz Poljske i drugih novih članica glasi da je kandidat iz stare Evrope kompetentniji, ili da nije dobro da nova članica želi da njen ambasador predstavlja EU u zemlji sa kojom graniči, iako se i ta praksa, sudeći prema novim imenovanjima krši.

Pogledajte još