Hiljade ljudi odaju poštu poginulima u Švajcarskoj

LOMEL, Belgija, 21. marta 2012. (Beta-AFP) - Više hiljada ljudi, uključujući belgijsku kraljevsku porodicu i zvaničnike Belgije, Holandije i Švajcarske, okupilo se u sredu u Lomelu da bi odalo poštu poginulima u saobraćajnoj nesreći 13. marta u Švajcarskoj.

U Lomelu su izloženi kovčezi 14 dece i jednog nastavnika koji su medju 28 poginulih u Švajcarskoj kada je autobus udario u zid tunela.

Nesreća u kojoj je medju poginulima 22 dece, dogodila se 13. marta uveče neposredno pošto je grupa od 52 dece i osoblja iz Belgije i Holandije krenula kući nakon zimskog odmora. Oba vozača autobusa su poginula.

U potpunoj tišini, belgijski kralj Albert Drugi i kraljica Paola poklonili su se pred belim kovčezima i izjavili saučešće roditeljima nastradale dece.

Odavanju pošte prisustvuju i premijeri Belgije i Holandije Elio Di Rupo i Mark Rute, kao i predsednica Švajcarske Evelin Vidmer-Šlumpf.

U zgradi u kojoj su izloženi kovčezi, okupilo se gotovo 5.000 ljudi, a dva velika monitora omogućila su hiljadama ostalih da prate ceremoniju koju je direktno prenosila i televizija.

Sa 17 poginulih uključujući 15 djaka i dva nastavnika, Lomel, mirno mesto u blizini granice sa Holandijom, platilo je veliku cenu teške nesreće u tunelu Sijera, koja je potresla Belgiju. Medju poginulima, njih šest je iz Holandije.

Pogledajte još