Google izbacuje automobil za slepe!

Neverovatni "samovozeći Google automobil" - jedna od sigurno najvećih inovacija ove kompanije - koristi radare, lasere i kamere kako bi se sigurno kretao.

Kako kompanija "Google" kaže, ovakvi automobili će omogućiti slepima i slabovidima da sednu za volan, jer automobil preuzima na sebe praktično sve zadatke koje radi čovek u klasičnim automobilima.

Kako prenosi "24sata.hr", "Google" je automobile koji se sami vozi predstavio još 2010. godine sa ciljem da vožnju učine sigurnijom, efikasnijom i prijatnijom. Kada su računari veoma sigurno prešli više od 320.000 kilometara, kompanija "Google" je odlučila da celom svetu otkrije šta bi ovakva konstrukcija sve mogla da učini.

"Google" je već krenuo probne vožnje (video iznad), a prvi koristnik koga su nazvali #0000000001, odnosno skoro potpuno slepi Stiv Mahan seo je za volan "Google-mobila" i bez ikakvih teškoća obavio svoje svakodnevne zadatke koji bi mu bez automobila oduzeli čitav dan. jeo je za volan automobila i odvezao se do restorana i u kemijsku čistionicu.

Stiv je vozio Toyotu koja je bila obogaćena posebnim "Google"-ovim sistemom koji je koristio kamere, radar i lasere kako bi se sigurno kretao po ruti. Tokom vožne Stiv, odnosno "Google"-ova inovacija je sve radila sama, a posmatrači se nisu mešali.

Kompanija "Google" kaže da je ovo bio tehnički eksperiment, ali i obećavajući pogled u ono što bi jednog dana mogla da ponudi tehnologija autonomnih automobila, ako se budu poštovali strogi tehnološki i sigurnosni standardi.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još