Stagnacija u zastiti podataka

BEOGRAD, 29. marta 2012. (Beta) - U oblasti slobode pristupa informacijama vlada pozitivan trend koji treba nastaviti, dok se u oblasti zaštite podataka o ličnosti Srbija nalazi gotovo na samom početku, izjavio je u četvrtak poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

"Odnos društva i države prema privatnosti, posebno prema zaštiti podataka o ličnosti mora se korenito menjati. Zato je značajno da su, i pored navedenog, u 2011. godini ipak zabeleženi i prvi ozbiljni rezultati u ovoj oblasti", naveo je Šabić koji je danas dostavio Skupštini Srbije redovni godišnji izveštaj za prošlu godinu.

Poverenik je naveo da su gradjani u 2011. godini nastavili da se sve intenzivnije obraćaju povereniku za zaštiti njihih prava, procesuirano je više od 6.000 novih predmeta, što je za oko 40 odsto više nego u 2010. godini.

U saopštenju za javnost Šabić je istakao da je broj žalbi iz godine u godinu sve veći, pa je tako u 2011. godini bilo devet puta više obraćanja gradjana u odnosu na 2005. godinu.

"Reč je, naravno, samo o formalnim postupcima, broj neformalnih obraćanja gradjana je višestruko veći. Postojeći trend je dobar kao potvrda rasta poverenja gradjana u instituciju poverenika ali je alarmantan kao potvrda prisustva velikog broja problema u ostvarivanju prava", ocenio je Šabić.

Pogledajte još