Jaćimović: Verujem u moj tim

Svi su u šatorima u C3 (7.450 m). Danas je, 3. oktobra, nekom je bilo teže, a nekom lakše, ali svi su stigli do 15.00. To je dobro vreme, jer će nam sutra trebati svaki delić kiseonika koji je ostao u bocama. Zašto? Zato što je danas ekipa predvođena Raselovom ekspedicijom (ukupno oko 20 ljudi) pokušala da popenje Manaslu (8.163 m), ali nije uspela. Niko nije popeo vrh, a mi smo sutra na redu. Nije mi svejedno.

Odustali su na jednoj teškoj deonici ispod vrha, ne zato što nisu mogli da se popnu, već što su do tog momenta bili spori, i nije bilo više kiseonika. Morali su da se vrate.

Tako glasi najnoviji izveštaj Dragana Jaćimovića, vođe naše ekspedicije Manaslu 2008, čiji je tim zbog hrabrosti, upornosti, ali i mudrosti vođe još u poziciji da osvoji jedan od najtežih vrhova Himalaja. U međuvrenu, mnoge ekspedicje su se zbog lošeg vremena ili pogrešne procene vratile, a iz našeg tima, zbog trenutnih zdravstvenih problema, odustala su dva člana - Muhamed Gafić i Zoran Mitrović.

Od 27. avgusta, kada su svi krenuli iz Beograda, bilo je malo sunca, mnoooogo snega, penjanja, vraćanja, čekanja u bazi, opet snega i samo snega, nestrpljenja, planiranja, osluškivanja planine...

Izgledalo je da ovog puta "Planina duše", kako zovu Manaslu, ne da na svoj vrh. Ali hrabre, a naročito mudre, prati sreća. I evo kako razmišlja Jaćimović uoči finalnog penjanja:

- Večeras treba da napravim plan s nekoliko rezervnih varijanti, i onda ga saopštim članovima svoje ekspedicije. Mislim da znam šta mi je činiti, ali treba to sprovesti u delo. Naročito ovde i sada. Baš sutra.

Postavlja se hiljadu pitanja: da li su svi spremni? Da li će vreme noćas biti kao po prognozama? Da li će biti dovoljno kiseonika koji sam planirao? Da li će ujutru vetar odložiti uspon?

Ono što je od mene zavisilo do sada, urađeno je - imaju najbolju šansu koju je ove godine iko imao. Sada je na njih red. Doveo sam ih u poziciju u kojoj je procentualno ove godine bilo 10 odsto penjača na Manaslu. Njihovo je da penju, a moje da brinem o njihovoj bezbednosti. Samo lud čovek prognozira rezultat uspona na vrh poput Manaslua, ali ja mislim da će oni sutra uspeti.

Verujem u moj tim.

Dragan Jaćimović
(3. oktobar 2008)

Verujemo i mi i svim snagama smo uz njih. Želimo im:

Lepo vreme!

Tako glasi alpinistički pozdrav, a sve ostalo oni znaju bolje.

J. Kocijan

Pogledajte još