Pal Šmit podneo ostavku

BUDIMPEŠTA, 2. aprila 2012. (Beta-AP) - Predsednik Madjarske Pal Šmit podneo je ostavku posle afere oko doktorske disertacije za koju je ustanovljno da predstavlja plagijat.

"Pošto prema Ustavu, ličnost predsednika treba da predstavlja jedinstvo madjarske nacije i pošto je moja ličnost nažalost postala sinonim za podele ... moj zadatak je da vratim predsednički mandat", rekao je Šmit u parlamentu.

Madjarski univerzitet Zemelvajs odlučio je u četvrtak, 29. marta, da poništi Šmitov doktorat o razvoju modernih Olimpijskih igara iz 1992. godine, pošto je utvrdjeno da je veći deo njegove doktorske teze pokraden od drugih autora.

Predsednik, čija je politička uloga uglavnom ceremonijalna jer glavnu vlast u zemlji imaju vlada i premijer, izjavio je na državnoj televiziji da je doktorirao pre 20 godina, 1992, a da je za predsednika izabran 2011. godine.

"Priznajem da sam ostao bez doktorata, ali sam uradio dobar posao, u skladu sa pravilima kakva su bila pre dvadeset godina", dodao je Šmit i dodao da "ne vidi vezu" plagijata i ostavke.

Pogledajte još