Nezadovoljna udruženja roditelja

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) - Mreža udruženja "Roditelj", Portal "Bebac", servis "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije ocenili su u ponedeljak da povraćaj poreza na dodatu vrednost na opremu i hranu za bebe neće doneti finansijsko rasterećenje roditeljima.

"Većina prodavaca opreme i hrane za bebe tokom poslednjih dana je podigla cene za 20 do 30 odsto, i vraćanjem PDV-a koji je Vlada predložila, roditelji odnosno staratelji neće osetiti nikakavo finansijsko rasterećenje", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se ističe, Vlada Srbije se nije ni osvrnula na deo Narodne inicijative koji se odnosi na marže, a koje predstavljaju mnogo veću stavku u strukturi krajnjih cena, jer ti iznosi idu i do 300 odsto.

Vlada Srbije je 30. marta usvojila amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona porezu na dodatu vrednost kojim je predvidjeno da roditelji ili staratelji mogu da povrate PDV na kupljenu opremu i hranu za bebe.

Predloženo je da se pravo na povraćaj PDV-a može osvartiti do iznosa od 55.000 dinara godišnje za jednu bebu starosti do tri godine. Povraćaj PDV odnosi se na mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

Pogledajte još