"Kontrast" bio bez dozvole a neispravne instalacije uzrok požara

Požar je prouzrokovan neispravnim električnim instalacijama ispod drvene bine, saopštila je danas Policijska uprava u Novom Sadu. Vlasnik i zakupci diskoteke "Kontrast" sutra pred sudijom.

Objekat u kome je bila smeštena diskoteka "Kontrast" nije imao upotrebnu dozvolu sa stanovišta zaštite od požara, niti dozvolu za rad, izjavio je danas načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

"Taj objekat ne samo da nije imao upotrebnu dozvolu sa stanovišta zaštite od požara, već uopšte nije imao upotrebnu dozvolu za rad", rekao je Marić u emisiji "Jedan na jedan" Televizije Vojvodina.

Marić je kazao da je siguran da se požar sa takvim tragičnim ishodom ne bi dogodio da je u diskoteci bilo 150 ljudi, koliko je ona mogla da primi, a ne 350.

U požaru u novosadskoj diskoteci u nedelju u dva sata ujutru poginulo je šestoro mladih - tri devojke i tri mladića. Policija je odredila mere zadržavanja za vlasnika tog objekta i dvojicu zakupaca.

Marić je ponovio da je kontrolni pregled "Kontrasta" izvršen krajem 2011. godine i da je tada napisana prekršajna prijava zbog nesprovođenja zakonskih odredbi zaštite od požara.

U toj istrazi se pominje i "nekakva krađa struje", što bi moglo imati i veze sa kvarom instalacija ispod bine, napomenuo je Marić i ukazao da nijedan protivpožarni aparat u diskoteci nije radio.

Zbog tragedije počinje i vanredna inspekcijska kontrola svih lokala u Srbiji.

Policija je juče odredila mere zadržavanja vlasnika objekta Alojza G. (68) i dvojicu zakupaca Slavišu S. (48) i Dejana R. (36) zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanja opšte opasnosti, zbog nesprovođenja zakonskih mera zaštite od požara.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a naveo je da u požarima u ugostiteljskim objektima u Srbiji godišnje strada oko 200 ljudi i da je taj broj konstantan u poslednjih nekoliko godina.

Pogledajte još