Šljivančanin: Radio sam časno i pošteno

BEOGRAD, 3. aprila 2012. (Beta) - Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin, pravosnažno osudjen pred Haškim tribunalom na 10 godina zbog zločina nad Hrvatima u Vukovaru, izjavio je u utorak u Beogradu da je u ratu "radio časno i pošteno" i da se trudio da ispuni zakletvu koju je položio otadžbini, tadašnjoj SFRJ.

"Ničega se ne plašim, jer ni tada nisam verovao da radim bilo šta tajno u svojoj zemlji, nego sam radio časno i pošteno i trudio sam se da budem pošten. Ne može čovek biti najidealniji, i ja sada nisam bezgrešan, verovatno sam i ja grešio što nekome smeta i tako redom", rekao je Šljivančanin na promociji svoje knjige "Branio sam istinu" u izdanju Večernjih novosti, održanoj u hotelu Balkan.

Šljivančanin, koji je tokom razaranja Vukovara 1991. godine bio načelnik za bezbednost Gardijske brigade JNA, istakao je da su se on i njegovi vojnici trudili da "ispune zakletvu otadžbine i deblokirajući kasarne i spasavajući svoj narod".

Šljivančanin je 7. juna 2011. godine pušten iz zatvora u Hagu pošto je izdržao dve trećine kazne od 10 godina zatvora.

U knjizi "Branio sam istinu" Šljivančanin je u saradnji sa novinarom Vanjom Bulićem objavio dnevničke zabeleške od hapšenja u Beogradu 2003. godine do puštanja iz zatvora u Hagu, a danas je najavio da će ratnička iskustva objaviti u sledećoj knjizi koju je napisao.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je da je Vukovar "ogromna krvava mrlja na savesti svih" i da je to poslednja bitka i poslednja pobeda JNA koja se posle toga nestala, kao i država SFRJ, a da je Šljivančanin "simbol rata u Vukovaru".

"To vreme nije dobilo svoje istorijsko tumačenje, nema jedne istine o tome. Šljivančanin je ostao Crnogorac, Jugosloven lojalan JNA i SFRJ i nije se pokolebao nijednog trenutka", rekao je Simić.

Pogledajte još