Privrednici traže reformu inspekcija

BEOGRAD, 4. aprila 2012. (Beta) - Četiri udruženja privrednika Srbije i USAID projekat za bolje poslovanje pozvali su u sredu Vladu Srbije da uradi sveobuhvatnu reformu inspekcijskog sistema, ističići da je to veoma bitno za ekonomski razvoj.

Tom apelu su USAID-a, Americke privredne komore u Srbiji, Unije poslodavace Srbije, Srpske asocijacije menadžere i Privredne komore Srbije pridružili su se i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za regulatornu reformu.

Predstavnica Američke privredne komore u Srbiji Milica Samardžić je ocenila je na pres konferenciji da veliki broj inspekcija i njihova loša koordinacija opterećuju rad kompanija.

Ona je podsetila da Srbiji deluju 32 inspekcije koje su sastavu 12 različitih ministarstava.

Samardićeva je navela da troškovi koji privrednici imaju po osnovu inspekcijskih kontrola iznose više od 13 miliona evra godišnje, ističući da bi, prema procenama, samo boljom koordinacijom ti troškovi bili manji za oko 30 odsto.

Indicije sa terena su, kako je rekla, da su inspekcije "više okrenute kontroli firmi koje legalno posluju, a ne sprečavanju sive ekonomije". "Cilj inspekcija treba da bude obezbedjenje poštovanja zakona, a ne samo kažnjavanje", rekla je Samardžićeva.

Pogledajte još