Katolici danas slave Veliki petak

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće bogoslužje Muke Gospodnje na Veliki Petak uoči katoličkog Uskrsa. U Uskršnjoj poslanici, poželeo je vernicima da spoznaju da nisu sami, već da otkriju Isusa u sebi i među sobom.

Poglavar rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI obeležio je službom u Vatikanu poslednju, tajnu večeru, koju je Hristos pre svoga stradanja održao sa apostolima.

U Uskršnjoj poslanici, nadbiskup Hočevar poželeo je vernicima, da spoznaju da nisu sami, već da otkriju Isusa u sebi i među sobom.

"Moja želja za ovogodišnji Uskrs je upravo ova - da otkrijemo, spoznamo i iskusimo da nismo sami, zaboravljeni, da nas ne osvajaju izolovanost i smrt, već da nas u svemu obuzima snaga života, ljubavi i zajedništva"
, naveo je Hočevar.

On je rekao da snaga vere jeste upravo u tome da se Isus otkrije u nama i među nama, što i on sam garantuje rečima: "Kada ste god okupljeni u moje ime, onda sam ja među vama".

Beogradski nadbiskup je ukazao na značaj kontinuiranog porodičnog okupljanja, kao i na okupljanje crkvene zajednice na liturgijskoj molitvi.

"Izbegavati okupljanje u Isusovo ime, samo je znak bekstva, skrivanja, propadanja i povlađivanja smrti"
, rekao je Hočevar.

On je vernicima poželeo srećan i blagoslovljen Uskrs i da na taj dan osete "nenadmašni bljesak uzvišenosti života".

"Hrist je uskrsnuo - uistinu je uskrsnuo! Braći i sestrama koji Uskrs slave na istočni način radosno kličem: 'Hristos voskrese - Voistinu voskrese", rekao je Hočevar.

Nadbiskup Hočevar čestitao je patrijarhu srpskom Irineju, njegovim saradnicima, jerasima, sveštenstvu i monaštvu Uskrs, s porukom da je dostojno i pravedno da, kako je naveo, u značajnim danima budemo ujedinjeni u željama, čežnjama i slavljima.

Agencije

Pogledajte još