KONAČAN ODGOVOR VATIKANA: Katolici ne mogu da budu masoni

Vatikan je u sredu potvrdio zabranu prema kojoj katolici ne smeju da postanu masoni, odnosno članovi viševekovnog tajnog društva na koje Katolička crkva već dugo ne gleda blagonaklono i koje ima do šest miliona pripadnika širom sveta.

- Aktivno članstvo vernika u Slobodnom zidarstvu zabranjeno je zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije - saopštila je vatikanska Kongregacija za nauk vere u pismu koje su vatikanski mediji objavili juče.

Pismo je datirano 13. novembra, a supotpisao ga je papa Franja i ono je odgovor filipinskom biskupu, uznemirenom zbog rasta broja slobodnih zidara u njegovoj zemlji.

Kongregacija je prošle nedelje objavila da transrodne osobe mogu biti krštene, krsni kumovi ili svedoci na katoličkim venčanjima.

Pismo o masonima spominje deklaraciju iz 1983, koju je potpisao pokojni papa Benedikt XVI, tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vere, prema kojoj su katolici "u udruženjima slobodnih zidara u teškom grehu i ne mogu primiti svetu pričest".

Masonske lože su uglavnom isključivo muška udruženja, povezana s tajanstvenim simbolima i obredima. Takođe ih ponekad povezuju s teorijama zavere po kojima ta bratstva u velikoj meri utiču na svetska zbivanja.

Prema Sjedinjenoj velikoj loži Engleske, savremeno slobodno zidarstvo "jedna je od najstarijih društvenih i humanitarnih organizacija u svetu".

Grupa tvrdi da ima 180.000 muških članova, uz dve ženske lože u Engleskoj s dodatnih 5.000 članova i procenjuje da masona u svetu ima oko šest miliona.

Udruženje je kao poznate masone iz istorije navelo princa Filipa, supruga pokojne kraljice Elizabete, bivšeg premijera Vinstona Čerčila, pokojnog glumca Pitera Selersa, bivšeg engleskog fudbalskog trenera Alfa Remzija, kao i pisce Radjarda Kiplinga i Artura Konana Dojla.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još