Ginteru Grasu zabranjen ulazak u Izrael

Ministar unutrašnjih poslova Izraela Eli Jišaj je zabranu izrekao na osnovu izraelskog zakona koji dozvoljava da se ulazak u zemlju zabrani bivšim nacistima.

Gras (84) priznao je 2006. da je služio u Vafen Š jedinicama, u poslednjim mesicima Drugog svetskog rata.

"Ako Ginter želi da nastavi da širi svoja izvitoperena i lažljiva dela, predlažem da to čini iz Irana, gde može da nadje publiku koja će ga podržati", rekao je Jišaj.

Gras je prošle srede u nekoliko evropskih listova objavio poemu "Ono što se mora reći" u kojoj je naveo da je nuklearni Izrael pretnja za svetski mir i pozvao na nadgledanje i izraelskih i iranskih nuklearnih postrojenja.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost kritikovao je u poemi u prozi ono što je opisao kao "hipokriziju Zapada" u vezi sa izraelskim nuklearnim programom, označivši jevrejsku državu kao pretnju ionako krhkom svetskom miru zbog njene pozicije prema Iranu.

Gras je zbog toga optužen za antisemitizam, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kritikovao njegova gledišta kao "neznalačka i nepoželjna".

Nemački pisac je u intervjuu za Zidojče cajtung rekao da kada je kritikovao Izrael nije mislio na zemlju u celini, već na njegovu vladu.

Beta

Pogledajte još