Povratak sa vrha Manaslu

Posle 44 dana i uspešnog osvajanja vrha Manaslu (8.163 m) na Himalajima, članovi eksedicije koju predvodi Dragan Jaćimović, prvi Srbin koji je osvojio Mont Everest, stigli su na surčinski aerodrom "Nikola Tesla".

- Napokon, posle toliko dana, ponovo kući, iako mi je, moram priznati, sve brzo prošlo, jer je ekipa bila sjajna. Iz dana u dan bila je velika neizvesnost da li ćemo uspeti i da li će nam se uopšte pružiti šansa da krenemo ka vrhu. Napokon, 4. oktobra u 9.30, našli smo se na vrhu. Pogled je fenomenalan i vredelo je svake graške znoja, zbog 15 minuta na vrhu – kratko nam je prenela svoje utiske Nina Ađanin, jedna od deset članova ekipe koji su uspeli da osvoje vrh.

Porodica, prijatelji, žene, deca, devojke s nestrpljenjem su čekali svoje najmilije, u prepoznatljivim majcama s natpisom "Manaslu 2008". A oni su, uprkos lošem vremenu, ostvarili veliki uspeh onda kada su ekspedicije iz celog sveta odustale. Oni su prva ekspedicija alpinista iz regiona jugoistočne Evrope koja se popela na vrh Manaslu.

Ni jaki vetrovi, lavine, sneg i kiša nisu ih uplašili, već su im davali još veću snagu i želju da idu dalje. Najstariji član ekspedicije, koji je shvatio da ga planina neće, Muhamed Gafić Gafa, odustao je posle 18. dana. To se desilo u logoru na tački C1, pri planiranju penjanja na sledeću destinaciju C2 (na visini od 6.700 metara). Kao jedan od razloga za odustajanje naveo je i zdravstveno stanje, odnosno prehladu koja bi mogla još više da se pogorša prilikom daljeg penjanja. Zbog zdravstvenih razloga odustao je i Zoran Mitrović.

- Vrh je bio jako težak, najviše zbog lavina. Na svu sreću, cela naša ekipa se zdrava vratila kući. Niko ni najmanju promrzlinu i nikakve bolesti nije imao, eventualno kijavica ili kašalj, što je uobičajeno. Samo su pojedinci iz straha odustajali. U jednom trenutku sam se i ja pitao da li donosimo pravu odluku što nastavljamo uspon, dok se 90 odsto ljudi vraća. Na kraju nas je desetoro popelo osmi vrh po veličini, a četvrti po težini na svetu. Što je veliki uspeh, priznaćete – zadovoljno nam je ispričao doktor Dragan Čujković, kome je ovo bio četvrti put da ide na Himalaje.

Ovo su bili prvi utisci pobedničke ekipe koja se izborila za ono za šta, kako oni vole to da kažu, vredi živeti!

Nije samo vrh bitan, jer ste na njemu petnaestak minuta, kada obično gledate u prazninu oko sebe. Bitan je put do vrha, a oni koji znaju tajnu - uživaju na tom putu.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Saša Džambić

Sve o ekspediciji "Manaslu" pogledajte na portalu MySerbia.net

Pogledajte još