Baci bebu za "sreću"!

Obučaj se praktikuje u indijskoj državi Karnataka, a kako piše "Blic" ritualom su zapanjeni borce za zaštitu dečjih prava koji zahtevaju da indijska vlada zabrani ovaj običaj, koji se praktikuje vekovima i odigrava širom Indije, i među Indusima i među muslimanima.

Video snimak ceremonije iz 2009. godine prikazuje ljude u svešteničkim odorama kako tresu preplašenu decu pre nego što ih ispuste sa balkona ispod koga lokalno čeka sa raširenim ćebetom da uhvati uplašene mališane.

Lokalni aktivisti uspeli su da izdejstvuju zabranu čudnog običaja prošle godine, ali ritual je ponovo održan u hramu Digambešvara u selu Nagrala prošle nedelje, na veliku žalost Lova Verme iz Nacionalne komisije za zaštitu dečijih prava.

- Potpuno sam šokiran. To nije samo vladin posao. Moramo da edukujemo sve one koji učestvuju u ovom varvarskom običaju i sveštenike i zajednicu - kaže on.

Međutim, učesnici odgovaraju da je njihova religijska dužnost da prisustvuju ovakvim ceremonijama, a jedan od njih kaže da mnogi dolaze na tu ceremoniju zbog njihovih religijskih verovanja.

Pogledajte još