Užasnim slikama protiv pušenja

Obolela pluća, grlo izobličeno rakom, truli zubi, noga zahvaćena gangrenom - samo su neke od fotografija koje se od 1. oktobra mogu videti na kutijama cigareta u Velikoj Britaniji.

Iskustva drugih zemalja koje su već primenila ovu taktiku pokazuju da su šokantne fotografije mnogo efikasniji podsticaj pušačima da ostave duvan nego ranije uobičajena pisana upozorenja.

Upozorenja o štetnosti pušenja i potpuna zabrana pušenja na svim javnim mestima mnoge su ohrabrili da ostave duvan ali procenjuje se da u Britaniji i dalje puši oko 10 miliona ljudi.

Bolesti izazvane pušenjem samo u Engleskoj svake godine usmrte 90 hiljada osoba a slična slikovita upozorenja već se koriste na kutijama cigareta u devet zemalja u svetu.

U Australiji, Brazilu ili Kanadi su takve fotografije već uveliko rasprostranjene ali Britanija je prva evropska zemlja koja će isprobati ovu taktiku.

Dejvid Hamond, iz Instituta za zdravstvena istraživanja Univerziteta Voterlu u kandskoj provinciji Ontario, istraživao je uticaj ovakvih fotografija i kaže da su slikovita upozorenja mnogo delotvornija nego pisana.

"Istraživanja su jasno pokazala da se šokantne poruke, one koje izazivaju burna osećanja i strah, najlakše pamte. Pušači su nam rekli da su takve poruke najefikasnije.
Postoji mnoštvo podataka koji pokazuju da, ako stavite takvu fotografiju na kutiju cigareta, onda ta kutija postaje manje privlačna" - saopštio je Hamond a prenosi BBC.

On je podsetio da je sa saradnicima nedavno obavio istraživanje sa mladima u Britaniji i 70 odsto njih reklo je da su im kutije cigareta sa šokantnim fotografijama posledica pušenja manje izazovne i manje privlačne.

S druge strane, međutim, Sajmon Klark, direktor britanske Organizacije za zaštitu pušača "Forest", inače nepušač, upozorava da je nova kampanja dokaz da su pušači postali žrtve progona.

"Ovo je sada ravno maltretiranju ljudi. Nije ovde u pitanju obrazovanje. Mi podržavamo obrazovne mere koje bi ljudima ukazale na zdravtsvene posledice pušenja ali ne tako što će ljude na silu terati da ostave pušenje. Ovde se radi o ponižavanju pušača i pušenje se predstavlja kao nešto nenormalno. Jer, ako deset miliona ljudi u ovoj zemlji puši, onda pušenje ne možete da tretirate kao nešto nenormalno" - kaže on.

Predstavnici britanskih zdravstvenih ustanova ističu, međutim, da šokantne fotografije služe da i pušačima ali i onima koji razmišljaju da počnu da puše, najčešće mladim ljudima, slikovito ukažu na stvarne posledice pušenja.

Profesor Brajan Stouten, predsednik vodećeg britanskog Udruženja zdravstvenih radnika, o tome kaže: "Pušačima se dugo vremena prodavala lažna romantična slika o pušenju, zajedno sa zdravim prostranstvima, kaubojima na konjima i sličnim stvarima. Stvarnu sliku, međutim, čine srčana oboljenja, loši zubi, zadah iz usta i plućne bolesti. Mislim da je krajnje vreme da se ljudima kaže istina" naglasio je Stouten.

U svakom slučaju, fotografije će u narednih 12 meseci postepeno zameniti pisana upozorenja na svim kutijama cigareta u Velikoj Britaniji.

LONDON, 13. oktobar 2008. (FoNet)

Pogledajte još