Nastavljeno bombardovanje Homsa

"Bombardovanje kvarta Kaldije je od jutros pojačano, svakog minuta u proseku padne tri granate", rekao je agenciji Frans pres predsednik sirijske Organizacije, Rami Abdel Rahmani.

Prema njegovim rečima, današnje bombardovanje je najjače od kada je u četvrtak uspostavljeno primirje među zaraćenim stranama u Siriji, a jedan avion nadletao je i kvart Bajada, koji takođe drže pobunjenici.

Osim kvartova Bajda i Kaldije, druge cetvrti Homsa, glavnog uporišta pobunjenika, sada su pod kontrolom zvanične vojske.

Sirijska opozicija je juče saopštila da su sirijske snage i juče bombardovale Homs. Tada je poginulo 14 ljudi.

"Od kada je počeo da se sprovodi Ananov plan, nikakvih promena nema kada je reč o raspređivanju vojnih snaga. Barikade i borna kola su još tu", rekao je Rahmani.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je juče odlučio da prva grupa međunarodnih posmatrača UN bude što pre poslata u Siriju, da nadgleda primirje između sirijskih vlasti i pobunjenika.

To je prvi put od početka sukoba u Siriji prošle godine da su sve članice Saveta bezbednosti UN složile jednoglasno oko neke rezolucije koja se odnosi na Siriju.

Prema procenama UN, u oružanoj pobuni protiv predsednika Bašara Al Asada i njegove vlade, poginulo je više od 9.000 ljudi, uglavnom civila.

BEJRUT, 15. aprila 2012. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.