Partije ne žele decentralizaciju

NOVI SAD, 16. aprila 2012. (Beta) - Politički analitičar Jovan Komšić ocenio je da političke partije u Srbiji samo govore o decentralizaciji, ali nisu spremne da učine pomak na tom planu, jer im je najvažniji partijski interes i ne žele da dele moć i novac.

"Ključni problem je što je ovde dominantan princip partijskih interesa, koji teško odlučuju da dele moć i novac, jer to onda menja i njihov položaj, odnosno povećava odgovornost na svim nivoima vlasti", rekao je Komšić za informativni portal Autonomija (www.autonomija.info).

Prema njegovim rečima, pitanje decentralizacije podrazumeva i promenu Ustava Srbije, za šta, kako je ocenio, nema političke volje.

Komšić je rekao da su decentralizacija i regionalizacija u interesu Srbije i ocenio da bi kroz ustavne promene trebalo omogućiti "asimetričnu regionalizaciju".

"Mi trenutno imamo Vojvodinu, ali i grad Beograd koji imaju odredjene nadležnosti srednjeg nivoa vlasti. Činjenica je, medjutim, da glavni grad ima ingerencije koje i u ekonomskom i u političkom smislu nadilaze Vojvodinu", ocenio je Komšić.

Pogledajte još