fbpx

Rusija pogazila prava

VARSSAVA, 16. aprila 2012. (Beta) - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u ponedeljak da je Rusija pogazila ljudska prava porodica poljskih vojnih zarobljenika tokom istrage o tome ko je naredio da budu streljani u Katinskoj sumi i nekoliko drugih mesta Sovjetskog Saveza u proleće 1940. godine.

Sud u Strazburu je saopštio presudu na osnovu tužbe 15 Poljaka, rodjaka nekih od skoro 22.000 poljskih vojnih zarobljenika koje je na početku Drugog svetskog rata po naredjenju vrhuške Kremlja streljala sovjetska tajna policija NKVD.

O tome da li je Rusija vodila u skladu sa zakonom i propisima samu istragu o tom najvećem ratnom zločinu nad Poljacima, koji se dugo lažno pripisivao nacistima, a istraga povedena tek u eri ruskog predsednika Borisa Jeljcina 1990-tih godina, sud nije danas odlučio, s obrazloženjem da mu ruske vlasti nisu dostavile tražena dokumenta.

Zvanična Moskva odbila je da pošalje u Strazbur kopiju rešenje o završetku istrage, a da niko od naredbodavaca ni izvršilaca masakra nije bio optužen.

Rusija se pozvala na državnu tajnu i objasnila da bi obelodanjivanje tog dokumenta moglo da ugrozi bezbednost zemlje.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.