fbpx

Dame, hod vas odaje

Način na koji žena hoda možda o njoj govori više nego što je svesna - tvrdi se u jednoj studiji.  Način hoda povezan je sa sposobnošću žene da doživi orgazam - naslov je studije objavljene u najnovijem broju međunarodnog Žurnala seksualne medicine, čije je najzanimljivije delove preneo časopis Sajens.

Međutim, prema rezultatima istraživanja, tako nešto ne pokazuje baš svaki hod. Žena koja korača energično, ali meko i lelujavo, svakako ne izaziva "seizmičke talase", ali i te kako - uzdrmava muškarce.

Oštrouman, iskusan posmatrač može zaključak o iskustvu žene u doživljavanju vaginalnog orgazma doneti na osnovu njenog hoda, koji odražava lepršavu lakoću, ali i energičnost, senzualnost, samopouzdanje, slobodu, otkrivajući snažne abdominalne mišiće - ističe se u studiji.

U želji da provere teoriju o povezanosti abdominalnih mišića sa seksualnim funkcijama, istraživači s Katoličkog univerziteta u Luvenu, u Belgiji, i Univerziteta Zapadne Škotske u Pejsliju zamolili su dvadesetak studentkinja da popune anketu o svom seksualnom životu.

Studentkinje su podeljene u dve grupe, na one koje su sa često ili uvek odgovorile na pitanje da li doživljavaju vaginalni orgazam i na one koje su na isto pitanje odgovorile sa retko ili nikad.

Od ispitanica je zatraženo da stotinak metara hodaju i razmišljaju o prijatnim stvarima - da su na toploj obali mora ili u kadi s toplom kupkom- a zatim hodaju još 100 metara uz isti scenario kome su dodale lik muškarca s kojim su u vezi ili braku ili bi jednostavno želele da ga "imaju".

Dvoje lakara seksologa, ne znajući koja od žena pripada kojoj grupi, analiziralo je njihov hod i u 81 odsto slučajeva pogodili su koje žene pripadaju "orgazmičkoj", a koje grupi koje retko ili nikada ne dožive vaginalni orgazam.

Istraživač Stjuart Brodi, profesor psihologije na Univerzitetu Zapadne Škotske, ističe da u u svemu nema nikakve tajne. 

- Žene s vaginalnim orgazmom nemaju blokirane karlične mišiće, pa je, kao rezultat, njihov hod prirodan, s prirodno anatomski neblokiranom vezom pokreta između nogu, karlice i kičmenog stuba - naglasio je Brodi.

Sve to možda zvuči nejasno, maglovito, ali Brodi i njegove kolege smatraju da dužina ženskog koraka i učestalost rotacija njene karlice signaliziraju potencijal za vaginalni orgazam.

Takođe, sve žene koje se učestvovale u eksperimentu hodale su u ravnoj obući jer, kako smatraju istraživači, hod na visokim potpeticama deformiše stvarni način hodanja, zbog čega žene na visokim štiklama, orgazmički gledano - ne pružaju pravu sliku.

Drugim rečima, orgazmički hod nije uvek i zavodljiv.
 
Umesto toga, smatra Brodi, hod može biti i znak dobrog mentalnog zdravlja, samopouzdanja i uspešnih i zadovoljavajućih seksualnih odnosa. Sposobnost da se primete ovi znaci može predstavljati neku vrstu evolucione adaptacije, koja će potencijalnim partnerima omogućiti da "razmotre" ove kvalitete.

Ima, međutim, stručnjaka koji nisu spremni da prihvate ove nalaze. I sam Brodi priznaje da ne mogu predstavljati apsolutno pravilo, jer je u anketi učestvovalo 18 studentkinja belgijskog Univerziteta u Luvenu.

Drugo, Brodi pripada grupi naučnika koji stalno tvrde da postoji ozbiljna razlika između klitoralnog i vaginalnog orgazma, jer svaka žena može detaljno objasniti razliku.

Kako bilo da bilo, celokupni kompleks ženskog orgazma još uvek je maglovit i nejasan.

- Apsolutno ne postoji konsenzus o mehanizmu ženskog orgazma, jer je on vrsta nestabilnog spleta faktora - smatra neurolog i seksolog Tjeri Ahrolg s Univerziteta Teksas u Ostinu.

Brodi i njegove kolege, u saopštenju za koje su sigurni da će izazvati zabrinutost u muškoj populaciji, upozoravaju da muškarci moraju učiniti mnogo toga da izađu u susret ženskim potrebama.

Dvema učesnicama u istraživanju pogrešno je uspostavljena dijagnoza da su orgazmičke, iako su priznale nikada nisu doživele vaginalni orgazam.

To je najverovatnije zbog toga što je žena posedovala sve uslove za postizanje vaginalnog orgazma, ali ili nije imala dovoljno seksualnog iskustva ili još uvek nije našla muškarca dovoljno iskusnog i s potrebnim kvalitetima da je dovede do vaginalnog orgazma - zaključuju u studiji autori istraživanja. 

(FoNet)
LUVEN, PEJSLI, oktobar 2008.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.