Kako protiv uraslih dlačica?

Nema potrebe da se "plašite" sledećih redova, jer je sve ovo manje ili više poznato svima koji su se na neki način borili sa suvišnim dlačicama po telu. Od brijanja ili kreme za depilaciju, dlačice jačaju, a i česta su oštećenja na površini kože. S druge strane, voskovi uklanjaju površinski zaštitni sloj kože, a moguće su i povrede poput opekotina ili podliva.

Poznato je da vruć vosak može da izazove pucanje kapirala, te ne bi trebalo da ga koriste osobe sa proširenim venama. Naravno, nestručna upotreba može da izazove opekotine različitih stepena, tako da je obazrivost više nego obavezna.

Hladni vosak ništa nije "nežniji". Osim što i on može izazvati pucanje kapilara, često kida tanje dlačice, pa je efekat ponekad sličan kao posle brijanja. Takođe, iskustva dama pokazuju da je nakon upotrebe hladnog voska - posebno ako neko ne zna da povuče traku na pravi način - broj uraslih dlačica veći. Mada, nakon depilacije toplim voskom i epilatorima je isti problem više nego česta pojava. Dok depilacija šećernom pastom, zbog efekta pilinga, ne stvara toliki problem sa uraslim dlačicama, ali i to je sve individualno.

(old_image)

Neprijatan problem uraslih dlačica nakon depilacije zove se folikulitis, odnosno upala korena dlake. Svi koji su se ikada depilirali, posebno oni koji to čine redovno, dobro znaju koliko veliki je problem kada je dlačica "zarobljena" ispod kože nakon čega sledi stvaranje bubuljice, a neretko i upalni proces, a potom i ožiljci.

Ali, evo šta dermatolozi savetuju kao efikasan način porbe protiv uraslih dlačica: pet do šest dana nakon depilacije trebalo bi problematična depilirana područja mazati Cu-Zn preparatom u vidu kreme ili gela, koje je moguće naći u apotekama. Takođe, tokom tih dana treba intenzivno hidrirati kožu mlekom za telo kako bi se površinski sloj obnovio.

Ako ovaj tretman ne bude pomogao, što nije redak slučaj, trebalo bi se obratiti dermatologu koji za upaljene korene dlačica će verovatno prepisati neki antibiotski preparat.

Naravno, kvalitetni pilinzi tela i trljanje kože lufom tokom tuširanja su više nego preporučljivi u borbi protiv uraslih dlačica. Ono što nikako ne treba raditi je pokušavati da dlačicu nestručno vadite iglicom, jer tako možete izazvati infekciju, a potom i ožiljak na tom mestu.

Zaključak je uvek isti: strpljenje, trud i... pa, razmišljanje tj. štednja novca za trajnu epilaciju.

Pogledajte još