Poreska uprava krši zakon

BEOGRAD, 20. aprila 2012. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Poresku upravi da krši odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o tajnosti podataka i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Šabić je istakao da Poreska uprava medijima, novinarima, gradjanima i svim drugim tražiocima gotovo redovno uskraćuje informacije, odnosno da ih daje tek po nalogu Poverenika, a nekad čak ni tada, saopštila je u petak Služba poverenika.

"Postupajući po zahtevima za pristup informacijama, Poreska uprava iste uporno odbija pozivajući se isključivo na to da, po članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi podaci iz poreskog postupka predstavljaju 'službenu tajnu'", naveo je Šabić i istakao da je takav stav dvostruko pogrešan.

Poverenik je precizirao da Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kada je u pitanju mogućnost uskraćivanja informacija zaštićenih nekom od oznaka poverljivosti, osim tog formalnog uslova zahteva da postoji i suštinski, materijalni uslov.

Kako je istakao, treba da postoje činjenice koje ukazuju da bi zbog odavanja informacija zaista nastupile štetne pravne ili druge posledice po interese koji su pretežni u odnosu na pravo javnosti da zna, a utvrdjivanje tih okolnosti je obaveza organa vlasti i bez toga ne može biti uskraćivanja prava.

Šabić je naveo da je postupanje Poreske uprave u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o tajnosti podataka kojim se uredjuje jedinstven sistem odredjivanje i zaštite tajnih podataka, jer, prema tom zakonu, "službena tajna" uopšte ne postoji u sistemu klasifikacije tajnih podataka.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.