Traži se sponzor

Novi predsednik Crvene zvezde, pored nagomilanih problema, moraće da reši i pitanje glavnog izvora finansija kluba u narednom periodu.

Crvena zvezda je u finansijskoj krizi, i to nije novost. Klub za koji kažu da ima pet miliona navijača jedan je od retkih bez logotipa generalnog sponzora na dresu. Prema saznanjima Kurira, taj problem trebalo bi da bude rešen izborom novog predsednika i članova Upravnog odbora. Posle više decenija, klub je započeo fudbalsku sezonu bez generalnog sponzora, što je bio uvod u organizacioni slom Zvezde.

Spekuliše se da je dug Crvene zvezde 21 milion evra, a revizija kasni. Očigledno bi finansijska injekcija novog sponzora pomogla, makar da se smanje dugovanja prema bankama. Bivši predsednik Crvene zvezde Toplica Spasojević 14. jula ove godine okončao je saradnju sa Tojotom. Nije tajna da japanski proizvođač automobila nije doneo nijedan dinar u klub i da je logo na dresu dobio samo zahvaljujući vezama s Draganom Stojkovićem, još jednim bivšim predsednikom. 

- Zvezda ima mnogo problema. Ime generalnog sponzora samo je jedno u nizu. Spasojević je najavio novog sponzora i unosan ugovor, ali od svojih obećanja ništa nije ostvario. Polovinom novembra trebalo bi da budu okončani izbori za predsednika. Tada će biti konstituisana i nova uprava. Bez obzira na to pobedi li Dobrivoje Tanasijević ili Zoran Bingulac, Zvezda će dobiti generalnog sponzora, ali on neće rešiti finansijke probleme - kaže naš izvor blizak klubu iz Ljutice Bogdana.

Istraživanja kažu da na jednog navijača Partizana idu dva navijača Crvene zvezde, tako da je marketinški potencijal kluba s Marakane daleko veći od bilo kog kluba u Srbiji. Taj su kapital do sada crveno-beli slabo koristili.

Zvezda je sponzorske pakete prodavala više na račun brenda, odnosno imena, a ne na osnovu onoga što traži pravi klijent. Naime, sponzore interesuje poseta na stadionu. Zanima ih koliko se utakmica i u kojim terminima prikazuje na televiziji. Da bi neko uspešno prodavao prostor na stadionu, mora da ima izgrađen odnos sa TV stanicama, što Zvezda, niti ijedan drugi  klub u Srbiji nema. Zato se već sada postavlja pitanje - hoće li dolazak novog sponzora rešiti makar malo problem u finansijama Crvene zvezde? 

Dugoročan ugovor garantuje stabilnost 

Čelnici Crvene zvezde bili bi zadovoljni da generalni sponzor u klub donese tri miliona evra. Koliko smo daleko od normalnog sveta svedoče i podaci iz Evrope. Tako Juventus od generalnog sponzora, libijske naftne kompanije Tamiol dobija 22,5 miliona evra po sezoni, na ugovor koji važi tri godine.

Liverpul ima na snazi ugovor od 13 godina saradnje s proizvođačem piva Karlsbergom, vredan 8,9 miliona dolara po sezoni. Arsenal je uradio nešto slično, pa od avio-prevoznika Flaj Emirejts prima 10,1 milion evra, na ugovor koji traje osam godina. Gotovo isto je i sa Bajernom i telekomunikacionim gigantom T-Com, te Ajaksom i holandskom bankom ABN AMRO.

(Kurir)

Pogledajte još