Pojačane kontrole na granicama i posle EP

VARSSAVA, 24. aprila 2012. (Beta) - Poljska će od 4. juna do 1. jula, tokom Evropskog prvenstva u fudbalu kojem je domaćin zajedno sa Ukrajinom, obnoviti kontrole na granicama sa svojim susedima uz Evropske unije - Nemačkom, Češkom, Slovačkom, Litvanijom i Letonijom.

Dok ostali susedi računaju da je povratak graničnih kontrola privremen, u Nemačkoj, posebno u pograničju sve jači su glasovi da bi to obnavljanje granica unutar šengenskog prostora trebalo da ostane kao trajna mera.

"Kontrole će biti nasumične, što znači da neće obuhvatati sve koji prelaze granice. Ako dobijemo informacije o ljudima sa zabranom ulaska na stadione ili na drugi način predstavljaju pretnju, moći ćemo da ih vratimo natrag na aerodromu ili da ih sprečimo da nastave put", kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Jacek Ćihocki.

Na poljsko-nemačkoj granici pred šampionat su spremne pojačane kontrole i na poljskoj i na nemačkoj strani. Na poljskoj strani biće i tzv. šengenbusi, 60 vozila sa opremom za brze kontrole dokumenata i automobila, a više policajaca biće i na nemačkoj strani.

Pogledajte još