Kandid ili optimizam

Predstava po Volterovoj knjizi "Kandid ili optimizam" u režiji Aleksandra Popovskog. Volterov Kandid govori o optimizmu kao filozofskoj ideji i životnom stavu. Reditelj Popovski polazi od ideje da je optimizam u savremenom svetu krajnje problematizovan.

- Čak je popularno reći da je optimista, u stvari, loše obavešten pesimista. Da li je baš tako? Da li je došlo vreme da ovaj aforizam preokrenemo pa da kažemo da je pesimista, ustvari, optimista koji nema hrabrosti da istraje? U stereotipnom viđenju Kandid je dobra budala koju zli i prepredeni, dakle, oni koji znaju “kako stvari stoje”, varaju, ponižavaju, ugrožavaju…Da li je baš tako? Da li je samo Kandid naivan ili su naivini i oni koji misle da poznaju i razumeju ustrojstvo sveta? U našoj predstavi svi likovi ostaju u svome dobu, a samo Kandid stari. Zato je "Kandid ili optimizam" i priča o odrastanju i izgonu iz raja, a te teme su, opet, nužno vezane za optimizam kao filozofsku ideju i životni stav - kaže reditelj Aleksandar Popovski

Naslovnu ulogu u predstavi "Kandid ili optimizam" igraće Nikola Đuričko, a u podeli su: Bogdan Diklić, Mihailo Janketić, Nataša Tapušković. Scenograf je Sven Jonke, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Kiril Džajkovski, dramaturg Miloš Krečković. Aleksandrar Popovski prvi put režira u JDP-u. Premijera bila u novembru.

Pogledajte još