Francuzima Zidan dodatni motiv u osmini finala

HAMELIN, 25. juna 2006. (Beta-Rojters) - Poslednji put kada su Francuska i Španija igrale takmičarski meč Zinedin Zidan bio je na vrhuncu moći.
"Bila je to vrlo dobra utakmica, možda i najbolja koju sam odigrao za Francusku", rekao je Zidan o četvrtfinalnoj pobedi svog tima 2:1 na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji 2000. godine.
Punih šest godina kasnije, Zidan završava blistavu karijeru, ali Francskoj je i dalje potrebna njegova pomoć u meču sa Španijom u osmini finala Svetskog prvensta u Španiji.
Iskusni kreator igre najavio je kraj karijere posle i vrlo dobro zna da bi svaka utakmica mogla biti njegova poslednja.
"Želim što dalje da odem sa ekipom, ali želim i zbog njega, jer znam da mu je ovo poslednje veliko takmičenje. To nam je dodatni motiv", rekao je vezni igrač Alu Dijara.
Ovaj Mundijal nije imalo baš običan tok za Zidana, pošto je igrač dobio po žuti karton u prve dve utakmice, a onda je zbog suspenzije propustio pobedu od 2:0 nad Togoom u grupi G u petak, kojom je Francuska izborila plasman u osminu finala.
Zidan je tog dana napunio 34 godine, a utakmicu je gledao iz svlačionice u društvu Erika Abidala, koji je takođe bio suspendovan.
"Bio je jako iznerviran što nije mogao da igra tu utakmicu. Veliki je takmičar. Stalno hoće da pobedi, pa čak i na treninzima. Izgleda da igra s lakoćom, ali mogu da vam kažem da trenira izuzetno vredno", rekao je Abidal.
"Svi su hteli da dobiju tu utamicu da bi mogao karijeru da završi na lepši način", dodao je on.
Francuska se na ovom Mundijalu oslanja na nekoliko veterana koji su prošli vrhunac karijere. U dosadašnjem toku takmičenja izgledali su malo nepovezano i slabo.
Odsustvo Zidana nije ih, međutim, sprečilo da pobede Togo i ostvare prvi trijumf na svetskim prvenstvima posle pobede nad Brazilom 3:0 u finalu turnira 1998. godine, kada su bili domaćini.
Talentovani sin alžirskih imigranata toliko znači reprezentaciji da selektor Rejmon Domenek nema izbora osim da ga uvrsti u startnu postavu meča sa Španijom u utorak.
"Imati takvog igrača u timu uvek je prednost", ocenio je on.
Abidal je u proceni otišao i korak dalje, ocenivši da bi Zidan mogao da odnese prevagu.
"Španija ima odlične igrače, ali nema Zidana", rekao je on.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.