Nikodijević predsednik Skupštine Beograda

Foto: Beta Beoinfo

Za izbor Nikodijevića glasala su 84 odbornika, a glasala su 102 od 110 odbornika.

Kandidat za gradonačelnika Beograda biće poznat na kraju današnje konstitutivne sednice. Tada treba da bude zakazana i nova sednica na kojoj bi bio izabran gradonačelnika.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je ranije da su najozbiljniji kandidati za gradonačelnika predsednik privremene uprave Siniša Mali i ministar pravde Nikola Selaković.

Ipak, kako se danas nezvanično može čuti u gradskoj skupštini najverovatniji gradonačelnik Beograda je Siniša Mali, a njegov zamenik Andreja Mladenović iz DSS-a.

Početak sednice bez Đilasa

Sednici prisustvuje 105 odbornika, a među njima su potpredsednici SNS Zorana Mihajlović i Nikola Selaković, kao i Vanja Udovičić, Siniša Mali, lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić.

Sednicu vodi najstariji odbornik Profir Rančić (75), a pomažu mu Nevena Milosavljević iz SNS i Anka Vukelić Grgurović.

Početku sednice ne prisustvuje bivši gradonačelnik Dragan Đilas.

Demokrate se drže u grupi, Udovičić se slikao sa Mandićem

S obzirom na to da se promenio odnos snaga u gradskom parlamentu, naprednjaci su vidno zadovoljniji svojim statusom u Skupštini grada, dok se demokrate na svim pauzama drže zajedno u grupi i međusobno pričaju.

Aleksandar Antić uglavnom se druži sa svojim kolegama iz Vlade Zoranom Mihajlović i Nikolom Selakovićem, a tu je i ministar Vanja Udovičić koji je iskoristio i priliku da se slika sa sportskim kolegom rukometašem Vladom Mandićem.

Predsednik Privremenog veća Siniša Mali pričao je sa novinarima, ali je najviše stajao sa Zoranom Mihajlović, Nikolom Selakovićem, Aleksandrom Jovičićem i Aleksandrom Antićem. U nekoliko navrata im se pridružio i Andreja Mladenović. Dok je trajalo glasanje za izbor predsednika Skupštine, Aleksandar Antić prišao je Zoranu Alimpiću koji mu je u prethodnom mandatu bio zamenik dok je bio predsednik skupštine grada.

Sednicom predsedava najstariji odbornik Profir Rančić iz PUPS-a, koji se solidno snašao u ulozi predsedavajućeg. U nekoliko navrata je napravio sitne greške, što je izazvalo i smeh odbornika.

Danas predlog za novog gradonačelnika

Gradonačelnik Beograda se, prema zakonu, ne bira na konstitutivnoj sednici, ali može biti izabran i istog dana, samo na novoj sednici, koju zakazuje novoizabrani predsednik Skupštine grada.
Međutim, kako je najavio lider SNS i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u Skupštini grada danas će stići predlog kandidata za novog gradonačelnika, koji će, kako je rekao, biti izabran sutra, odnosno 24. aprila.

Mali i Selaković najozbiljniji kandidati za gradonačelnika

Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja. Gradonačelnik prestonice bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada. Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada. Vučić je ranije rekao da su najozbiljniji kandidati za gradonačcelnika predsednik Privremenog organa Siniša Mali i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Na dnevnom redu je Predlog rešenja o postavljanju sekretara, izbor zamenika sekretara, i izbor članova Administrativno-mandatne komisije.
Administrativno - mandatna komisija imaće 11 članova - šest sa liste SNS, dva iz DS i po jednog iz SPS, PUPS-a i DS S-a. Predsednik te komisije biće iz DS pošto je običaj da ga opozicija predlaže, a njegov zamenik iz SNS.

Najviše odbornika SNS - 63

Najviše odbornika u Skupštini grada imaće lista predvođena SNS - 63, DS će imati 22 odbornika, koalicija SPS-PUPS-JS 16, a DSS devet.
Inače juče su u Skupštini grada održane konsultacije Malog i Vesića sa predstavnicima lista i stranaka koje su ušle u beogradski parlament.

Na tim konsultacijama je bilo reči o tehničkim pitanjima vezanim za konstitutivnu sednicu, a dogovoreno je i gde će sedeti koja odbornička grupa.

Takođe je dogovoreno da će budući sastav GIK-a imati 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DS S i jednog iz PUPS-a.

Pogledajte još