Nikolić, Dačić i Vučić danas putuju u Brisel na poziv Ketrin Ešton

Ovaj susret, kako je Eštonova ranije poručila u saopštenju, deo je konsultacija pre sedme runde političkog dijaloga Beograda i Prištine koja će biti održana 20. marta u Briselu.

Iako vreme sastanka nije zvanično saopšteno, pretpostavlja se da će biti popodne, jer će Ketrin Ešton tokom dana predsedavati sastankom Ministarskog saveta EU na kome će se uglavnom govoriti o situaciji na Bliskom Istoku i u Africi.

Eštonova će u četvrtak, 14. marta, posetiti Prištinu, gde će razgovarati sa premijerom Hašimom Tačijem i liderima kosovskih političkih partija.

Oni će razgovarati o zastoju u pregovorima u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kosovski premijer Hašim Tači pristaje da se formiraju organi te zajednice, ali ne i da ona ima izvršne nadležnosti, kako želi Beograd.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće prihvatiti ništa manje od toga da se na Kosovu formira zajednica srpskih opština koja će imati izvršnu vlast.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da državni vrh Srbije ide u Brisel po datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Vučić je izrazio uverenje da će doći do povećanja nadležnosti zajednica srpskih opština na Kosovu, a da je pitanje do kog nivoa i stepena.

(B92)

Pogledajte još