Tadić predvodi "demokratski front"

Foto: Dragan Gojić

Uz Tadića bi tako na predstojećim izborima, u novoj političkoj partiji pod imenom Demokratski front, trebalo da učestvuju neki sadašnji članovi DS, zatim okupljeni oko poslaničke grupe "Zajedno za Srbiju" bivšeg demokrate Dušana Petrovića, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Nezvanično, u toku su pregovori sa LDP, čiji je lider Čedomir Jovanović u nedelju izjavio da je "vreme da LDP počne da sprovodi svoju politiku", ali da pred vanredne izbore prvi sagovornici LDP-a "svakako neće biti stranke današnje vladajuće koalicije".

"Zajedno za Srbiju" je u sada već raspuštenom parlamentu Srbije imao sedam poslanika, među kojima su četiri bivša člana DS Dušan Petrović, Miodrag Đidić, Boško Ristić i Milovan Marković, kao i nekadašnji funkcioneri frakcije SPO, tzv. Izvorni SPO.

Boris Tadić je počasni predsednik DS, a na nedavnoj maratonskoj sednici GO DS-a većina članova stala je uz lidera stranke Dragana Đilasa. Tadić je tada rekao da nije bio zadovoljan odlukom stranke.

Podsetimo da su tada Đilasa, između ostalih, podržali Bojan Pajtić, Dragoljub Mićunović, Vida Ognjenović, Nataša Vučković, Dragan Šutanovac, dok su Tadićev predlog podržali Miki Rakić, Slobodan Homen, Snežana Malović i druge demokrate koji su bili na funkcijama za vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića.

Tada je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović pozvao sve članove DS-a, a ne samo Glavnog odbora, da ostanu jedinstveni. Mićunović je ranije rekao i da DS "nije Draganova, ni Borisova".

Ubrzo nakon sednice, Boris Tadić odbio poziv Dragana Đilasa da pomogne kampanju DS-a za beogradske izbore, kada su u medijima i počele da se pojavljuju spekulacije da će Tadić na izbore ići sa svojom listom.

"Novosti" su navele da je Tadić već imao neformalne kontakte sa LDP, URS, LSV i "Zajedno za Srbiju" Dušana Petrovića kako bi svi pokušali da formiraju zajednički opozicioni blok.

LDP nije želeo da komentariše navode B92.

LSV RAZMIŠLJA O DEMOKRATSKOM FRONTU

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je da je ta stranka zainteresovana za to da na izbore izađe u širokom demokratskom frontu.

On je dodao da zvaničnih razgovora o tome nije bilo.

Kostreš je agenciji Beta rekao da je do sada bilo neformalnih kontakata sa više različitih partija i da će, ukoliko demokratski front ne bude formiran, stranka na izbore izaći samostalno.

On je rekao da je LSV zainteresovan za formiranje širokog fronta u koji bi bile uključene partije građanske orijentacije, regionalističke stranke, kao i stranke nacionalnih manjina.

"Ako nas neko pozove u taj front, mi smo više nego otvoreni da razgovaramo o tome"
, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, LSV je zainteresovana za formiranje široke koalicije koja bi bila spremna da preuzme primat u evropskoj politici Srbije.

On nije želeo da odgovara na spekulacije medija o tome da će stranka izaći na izbore u koaliciji sa strankom Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića i sa navodnom budućom strankom počasnog predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića.

Kostreš je rekao da do sada nije bilo nikakvih zvaničnih razgovora o takvoj vrsti koalicije

B92, Beta, Nadlanu
Pogledajte još